Mi köze a sportnak a pszichológiához?

Az élet eleve tele van küzdelmekkel és sokak számára szó szerint is egy verseny. Ha valaki verseny- vagy élsportoló, akkor a választott sportágra teszi fel élete jelentős részét. Régen felismerték már, hogy a testi-lelki egészség együttesen járul hozzá a sikerek eléréséhez. Nem elég a legerősebbnek, legügyesebbnek vagy a leggyorsabbnak lenni, fejben is ugyan úgy kell tréningeznie magát egy versenyzőnek, hogy kiállja a rá nehezedő pszichés nyomást és a teljesítménye maximumát tudja nyújtani.

A pszichológiának számos ága van, ezen belül a sportpszichológia a sporttal foglalkozók mentális egészségét szolgálja. Sportpszichológus foglalkozik az élsportolókkal a felkészülési és verseny szakaszokban, de különböző hétköznapinak tűnő kommunikációs vagy motivációs problémáknál is fontos lehet egy szakember támogatása.

A sport témakörében az „elejétől a végéig” segít, például egy gyerek sportág választásánál megismerésen alapuló javaslatokat tesz vagy egy sportolói karrier lezárásakor is szakértő tanácsokat tud adni.