Rendkívüli lelet a Notre Dame újjáépítésekor

December elején előkerült két ólom szarkofág a Notre-Dame székesegyház helyreállítási munkálatai alatt. A 2019-es tűzvészt követően a padlózat alatti területeken derítik fel, ahol alig 20 cm mélyen számos szobrot és töredéket fedeztek már fel. A Notre-Dame titkos szarkofágjai azonban egy méter mélyről kerültek most elő és rendkívüli leletnek tartják őket.

Az egyik szarkofágban egy idős főpap maradványai találhatóak, akinek nevét is megőrizte a táblácska. Antoine de la Porte 83 éves korában hunyt el 1710 karácsony estéjén. Az ő ülő életmódjáról csontjai tanúskodnak, azonban fogazata meglepően ép és egészséges volt. A másik szarkofágban egy fiatal lovag, valószínűleg arisztokrata származású férfi maradványai találhatóak, akinek fogai rendkívül rossz állapotúan voltak, krónikus betegségtől szenvedhetett, és feje némileg deformált volt valószínűleg egy csecsemőkori fejfedő hatására. 

A Notre Dame újjáépítése jó úton halad, hogy 2024-ben újra megnyithassák a nagyközönség előtt. Adományokból több mint 820 millió euró gyűlt össze a munkálatokra, és a franciaországi olimpiai játékokra szeretnének elkészülni egy részével.