Milyen kihívásokra kell reagálni ma a településfejlesztés során?

A településfejlesztés egy város, község vagy falu egészére kiterjedő társadalmi-gazdasági és környezetalakítási tevékenység. A fejlesztés célja, hogy javítsa a lakosság életszínvonalát, ellátási és környezeti viszonyát, valamint biztosítsa a fenntartható településfejlődést. 

A településfejlesztés fogalma a városok és községek fizikai valóságának átalakítását, illetve új települések esetében annak kialakítását jelenti. Ideális esetben a fejlesztési terv a lakosság és a szakértők bevonásával kerül kidolgozásra. Így a lakosság véleményét, elképzeléseit is megismerhetik, ami azért fontos, mert végülis ők fogják élvezni a fejlesztések hatásait, így véleményeik, észrevételeik jó irányba terelhetik a fejlesztés irányait.

A legsikeresebb településrendezési tervek tehát csakis úgy készülhetnek, hogy figyelembe veszik a lakosság és a szakma észrevételeit, valamint reagálnak a 21. században jelentkező kihívásokra. Ilyen kihívások például az esetleges újabb jövőbeli járványok, a klímaváltozás, demográfiai változások.