Olyan gyorsítót fedeztek fel a Tejútrendszerben, amely százszor több energiát képes termelni, mint amennyire egy ember által épített gyorsító valaha is képes lesz

Új, ultranagy energiájú kozmikus gyorsítók jelentik a legújabb felfedezést a Tejútrendszerben. A felfedezést kínai kutatók tették, ez pedig segíthet megérteni a galaxis kialakulását és a kutatókat évszázadok óta foglalkoztató kozmikus sugarak eredetét is.

11 hónapos megfigyelés eredménye a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Nagyenergiájú Fizikai Intézet által vezetett kutatás. A vizsgálat során a tudósok olyan fotonokat is észleltek, amelyek energiája meghaladja az egy PEV-et, ami százszor több energia, mint amennyit egy ember által alkotott gyorsító valaha is képes lehet elérni. A felfedezést a kínai LHAASO (Large High Altitude Air Shower Observatory) obszervatóriumban, az ország vezető tudományos és technológiai infrastrukturális létesítményében tették a délnyugati Szecsuán tartományban lévő Taocsengben.

Az intézmény jelenleg is folyamatos építés alatt áll, így elképzelhető, hogy még számos hasonlóan nagy jelentőségű felfedezésre számíthatunk.