Mindenre jó a dió

A diónak rengetek olyan hatása van, amiről a legtöbb embernek valószínűleg fogalma sincsen.

Hiszen jellemzően sütemények készítése során szoktuk használni, vagy esetleg pálinka készül belőle, azonban kevesen tudják, hogy számos betegség gyógyítására, vagy legalább javítására jó lehet. A dió gyógyhatása pedig nagyon fontos, hiszen egy mindenki számára elérhető gyógynövényről van szó, ráadásul egy olyanról, aminek minden részét fel lehet használni, hiszen minden egyes része más és más probléma megoldásában segíthet. Levelét belsőleg teaként gyomor-, bélhurut, magas vérnyomás, bélférgesség kezelésére, étvágyjavítóként és vértisztításra alkalmazzák. Évente 2x maximum 6 hétig, napi egy csészével lehet fogyasztani kúraszerűen. Külsőleg levele forrázatát bőrkiütések, kelések, fagyások borogatására alkalmazzák. Valamint toroköblögetésre, szemgyulladások kezelésére. Levelét gyűjteni abban az időszakban kell, amikor a zöld termések már megjelennek.

Csak szép zöld, ép levelek használhatóak, a levélgerincről lefejtve. A diókopácsot szüretkor lehet gyűjteni. Levele csersavat, galluszsavat, ellagsavat, inozitot, illóolajat, juglon keserűanyagot, juglandin alkaloidot, C-vitamint és színanyagot tartalmaz.