Látványos sikerek a hazai településfejlesztésben

Hazánk az előző uniós fejlesztési ciklusban korábban példátlan mennyiségű forráshoz jutott, amelyet sikeresen használtak fel többek között a településfejlesztésben. A településfejlesztés legsikeresebb hazai példái Budapest Ferencváros rehabilitációja, vagy például Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa fejlesztése is, amelynek során a fenntartható fejlődés alapelveit is figyelembe vették.

A városfejlesztés, településfejlesztés egyik legelismertebb és szakmailag kompetens szervezete Magyarországon a Városfejlesztés Zrt., amely meghonosította hazánkban a mára jól bevált tervezési, fejlesztési gyakorlatot. Számos fejlesztési, tervezési dokumentáció kialakításában vállalt szakmai szerepet, például az integrált településfejlesztési stratégiák hazai bevezetésében is.

A Fenntartható urbanizáció – A városfejlesztés története, elmélete és gyakorlata (Scolar kiadó, Budapest, 2021.) címmel pedig megjelent Dr. Bajnai László, a Városfejlesztés Zrt. vezérigazgatójának szakmai tanulmánya is, amely hiánypótló ebben a témában.