Inni vagy nem inni? Jó tesz a kávé?

A kávé jó, mert felébredünk tőle. A kávé jó, mert jobban tudunk koncentrálni a munkára. A kávé jó, mert a napi rutinunk rész, az a dolog, ami képes elindítani a reggeleket.

De a kávé vajon valóban jó nekünk? Mármint nem abból a szempontból, hogy nyugodtabbnak érezzük-e magunkat tőle, hanem a szervezetünk számára. Egy kutatás szerint úgy tűnik, hogy a túlzott fogyasztás csökkenti az agytérfogatot, sztrókot és elbutulást okozhat. Ha egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor azt is mondhatnánk, hogy a kávé hatása az agyra rossz, sőt, kifejezetten rossz! A szakemberek az Egyesült Királyság Biobank genetikai-népegészségügyi programja közel 18 ezer, 37–73 év közötti résztvevőjének egészségügyi adatait vizsgálva arra jutottak, hogy napi több mint hat kávé elfogyasztása 53 százalékkal növelte az elbutulással járó idegrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Felhívták arra is a figyelmet, hogy a kávé a világ egyik legnépszerűbb itala. A globális kávéfogyasztás kilencmilliárd kiló évente, ezért fontos, hogy megismerjük a potenciális egészségügyi hatásait.