Fenntarthatósági kérdések a városfejlesztésben

A klímaváltozás egyik legjelentősebb okozói a tengeri és közúti közlekedés mellett a városok, ezért egyre inkább előtérbe kerül a fenntarthatóság kérdése.

Az okosváros fogalma a digitális forradalom vívmányainak alkalmazását jelenti a városfejlesztésben és a városok működtetésében. A megközelítés középpontjában a város már meglévő, vagy egy tervezett célállapot megvalósításával megújuló fizikai környezet fenntartható működése és működtetése áll. De az okosváros fogalma nem csupán ezt takarja, hanem egyre bővülő jelentéstartalommal bír. Hiszen jelenti még az információtechnológiai és telekommunikációs eszközök egyre bővülő tárházát is, melyeket felhasználnak a városok üzemeltetése, fejlesztése során. 

Az okosváros azt jelenti, hogy a meglévő városi adottságokat tervszerűen alakítják át úgy, hogy megfeleljen a fenntarthatósági kritériumoknak is. Ennek a tervezett célállapotnak a definiálását azon tervezési dokumentumok tartalmazzák, amelyek a szabályozáson alapulnak és az operatív városfejlesztés körébe tartoznak.