Budapesten járt a híres, kortárs norvég írónő

Sajnos még mindig viszonylag kevés írás jut el a hazai olvasóközönséghez a skandináv, azon belül is a norvég irodalom remekei közül. A norvég írónő, Linn Ulmann családtagjai szinte kivétel nélkül a filmes világban tevékenykedtek, így kislányként maga is szerepelt filmekben. Ám a színészet, majd a balett helyett mégis az írásban talált magára.

A New York-i egyetemen angol irodalomból szerzett doktori fokozatot, majd otthon, Norvégiában irodalomkritikusként kezdett dolgozni. Tanulmányai során közel került a dekonstruktivizmus tanához, mely szerint a történetmeséléskor nem kell szigorúan ragaszkodni a cselekmények linearitásához. Ezzel a felfogással gyakran találkozhatunk műveiben is.

Legismertebb regénye 2002-ben jelent meg Kegyelem címmel. Fő témája az eutanázia, nem mondható tipikus bestseller könyvnek, mégis hatalmas sikert aratott. 2006-ban a könyv magyarországi megjelenése alkalmából járt hazánkban második férje (Niels Fredrik Dahl-norvég író) társaságában. Az út során több interjút is adott a magyar médiának, mesélt a Kegyelem megszületéséről és a Magyarországhoz fűzött viszonyáról.