A településfejlesztés sikeres példái Magyarországon

Magyarország az Európai Unió előző pénzügyi ciklusának egyik nagy nyerteseként korábban sohasem tapasztalt mennyiségű forráshoz jutott, amelynek jelentős részét településfejlesztésre tudták fordítani a hazai önkormányzatok. A forrásbőség azonban nem minden, hiszen a pénzbőség önmagában még nem garantálja, hogy sikeres lesz egy-egy fejlesztési projekt. Szükség van átgondolt tervezésre, hogy a forrásokat a lehető leghatékonyabban tudják felhasználni. Ebben úttörő szerepe volt a Városfejlesztés Zrt.-nek, amely idehaza meghonosította azokat a jó gyakorlatokat, amelyeket azóta is követnek. 

A településfejlesztés számos sikeres példáját láthatjuk hazánkban, többek között Mosonmagyaróváron, Nagykanizsán is, ahol városrészek újultak meg néhány év alatt a fenntarthatóság szempontjait követve. 

A Városfejlesztés Zrt. olyan jövőbe mutató fejlesztési gyakorlatot honosított meg, amely hozzájárulhatott ahhoz is, hogy az Európai Unióhoz hazánkkal egyidőben csatlakozó országok közül Magyarország érte el a leglátványosabb előrelépést a településfejlesztés területén.