A munkaerő közvetítés és kölcsönzés közötti legfőbb különbségek

A címben nevezett mindkét folyamatban három szereplő vesz részt, a munkáltató, a munkavállaló és egy köztes cég. Ez az, ami közös bennük, ám a két különböző foglalkoztatási formát sokan hajlamosak egy kalap alá venni. Holott innentől kezdve nagyon sokban eltérnek egymástól. 

A folyamat kezdetén a munkáltató megbízza a köztes céget a toborzással, vagyis, hogy megtalálja a számára legmegfelelőbb munkaerőt az álláskeresők piacán. A két út innentől elválik egymástól. Az alkalmas személyek felkutatása és önéletrajzuk továbbítása után a munkaerő közvetítéssel foglalkozó cégek feladata véget is ér. A továbbiakban a munkáltató foglalkozik az esetleges felvételről, papírmunkáról, bérezésről stb.

Ezzel szemben a munkaerő kölcsönzés esetében a kiválasztott személyek nem közvetlenül a munkáltatóval szerződnek, hanem úgynevezett saját állományba kerülnek. A köztes cég intézi innentől az összes munkával kapcsolatos adminisztrációt (bejelentés, járulékok fizetése, bérszámfejtés stb.) illetve a fizetést is a kölcsönzést végző cég folyósítja.