A lelki nyugalom gyógynövénye

Gondterhelt időszakok mindenki életében jelentkezhetnek. Mindegy, hogy szakmai vagy magán jellegű problémák állnak a háttérben, a fényszegény, hideg hónapok még normál állapotban sem tesznek jót a hangulatunknak. Lássuk, melyik az a gyógyfű, amelyet évszázadok óta alkalmaznak hangulatjavításra.

A közönséges orbáncfű elterjedt és közismert természetes antidepresszáns. Virágában olyan hipericin és flavonoid molekulák találhatók, amelyek szedatív, nyugtató hatást váltanak ki. Mindemellett májvédő, gyulladáscsökkentő és antivirális szerek is. 

Számos bolti készítmény tartalmazza a kivonatát, otthon teaként fogyaszthatjuk. Hatása lassabban, nagyjából 2 hét múlva érvényesül. Napi egy csésze elfogyasztása maximum 6 héten keresztül biztos hatást fejt ki. Nagy hatékonysága miatt 16 éves kor alatt és várandósság közben nem szabad inni, illetve fényérzékenységet is okozhat. Fontos azonban, hogy gyógynövényeket csak is enyhe tünetek esetén használjunk, komolyabb problémákkal szakemberhez kell fordulni.