A dió régóta ismert gyógyhatásai

Amikor beleharapunk nagyszüleink finom diós bejglijébe karácsonykor, talán nem is sejtjük, hogy mennyi mindenre jó a dió. Pedig érdemes utána járni, hiszen egy nagyon egészséges élelmiszerről van szó, amelynek gyógyhatásai régóta ismertek és bizonyítottak. 

Nézzük is meg, hogy milyen sokrétű a dió gyógyhatása. Levelét teaként fogyasztva a magas vérnyomást csökkenti, azonban mindig figyeljünk rá, hogy csak szép, zöld leveleket használjunk a teához, és fejtsük le a leveleket a levélgerincről. A dió levele csersavat, galluszsavat, ellagsavat, inozitot, illóolajat, juglon keserűanyagot, juglandin alkaloidot, C-vitamint és színanyagot tartalmaz. Ezek a vegyületek jótékony hatással vannak a szervezetünkre. A diólevél tea bélférgesség, bélhurut esetén is hatásos. Azt is fontos tudni, hogy nem szabad folyamatosan fogyasztani a diólevél teát, hanem csak évente kétszer, maximum 6 hétig, napi egy csészével, kúraszerűen.

A dió másik népszerű felhasználási módja a diótinktúra, amelyet házilag is elkészíthetünk a HerbClinic receptje alapján.